Summon İsmi: Simurg
Summon Hayvanı: [Summonun özdeşleştiği hayvan]Anka Kuşu
Summon Görünüşü: [Dış görünüşünün tasviri)
Boyutu: [Büyük, küçük, orta...] Orta
Summon'un Özellikleri: [Saldısı, savunma gibi taktikler] Elementi ateştir.Ağzın çakra yüklü ateş topları atabilir. Kanatlarını savurup ateşten shurikenler fırlatabilir.Uçma özelliğine sahiptir. Ateşe karşı dayanıklıdır. Ateşle kendini korumaya alabilir. Bu orta derece bir ninjutsudur. Bu yüzden B veya A rank Taijutsu hareketleriyle savunma aşılabilir.
Summonun Nasıl Alındığına Dair Kurgu: [Summonu nasıl aldığınız hakkında genel bir kurgu. 3. kişi bakış açısından da yazılabilir.]
Hayate Kazekage'den iki haftalığına izin almıştı. Bu süre içerisinde bir gezintiye çıkacaktı. Hayate geziye çıkmak için bir eksiğinin olup olmadığına baktı. Eksikliklerini tamamlayıp yola koyuldu. Geziyi yaya bir şekilde gerçekleştirecekti. Hayate çölde ilerlemeye koyuldu.Çölde bir fırtınaya yaklanması dışında önemli bir şey olmamıştı. Sonunda çölü aşmıştı. Konoha'ya ulaşmadan geceyi geçirmek için bir hotel buldu. O gün orada konaklayan Hayate sonra sabah erkenden yola koyuldu. Hayate iki gün de Konoha'ya varmayı başarmıştı. Konoha'da bir kaç gün kalan Hayate sonra Konoha'dan ayrılıp yolculuğuna devam etti. Aslında Hayate'nin gitmeyi planladığı bir yer yoktu. Yeni şeyler görme umudu ile bu seyahade çıkmıştı. Hayate yakında bir şeylerin olacağını umuyordu. Hayate bir deniz limanına gelmişti. İlerde dev bir dağ vardı. Bu dağın ardından Hızlıca ateş topuna benzeyen geçti. Hayate buna anlam veremedi ama bunun ne olduğunu merak etmişti. Hayate merağına yenik düşüp ateş topu gibi şeyin gittiği yere gitmek için küçük bir gemi kiraladı. Hızlıca oraya varmak istiyordu.Gemiyle Hızlı bir şekilde yol aldı oraya vardığın uzakta aynı şeyi gördü. Kocaman bir dağın tepesine kondu. Hayate: " Sanırım orası onun yuvası heralde bir kuş böyle bir kuşu hiç görmemiştim." Dedi. "Sarım oraya tırmam gerekeçek " Diye içinden geçirdi. Yorucu bir iş olacaktı ama Hayate başaracağına emindi. Hızla dağa tırmanmaya başladı. Yorulmuştu dağın uç noktasına yaklaştıkca soğuk artıyordu. Hayatrand en bir mağara gördü soğukdan korunmak için mağaranın içine girdi. Mağaranın girişine vardığında içerde bir şeyin olduğunu fark etti.
Ayrıca ateşte vardı Hayate bunun bir insan olabileceğini düşündü ama dikkatli olmalıydı. Dikkatlice içeri göz attı. İçeride maymuna benzeyen bir hayvan vardı. Acaba ateşi nasıl yakmıştı. Belki de maymundan önce burada bir insan vardı. Bu hayvan bir gorilden biraz daha iri yapılıydı. Hayate'yi fark etmişti. Bir anda Hayate'nin üzerine atıldı. Dağdan aşağı düşüyordı. Hayate hemen Hakkeshou Kaiten Yaptı. Gorilden kurtuldu ama yine de aşağı yuvarlandılar. Hayate karlı zemin sayesinde yara almamıştı. Gorilde de bişi yok gibiydi birden gene Hayate'nin üzerine atıldı. Hayate zar zor bu hamleden kurtuldu. Hemen Raiton no Yoroi'yle kendini korumaya aldı. Gorille savaşı başlamıştı geriye çekilip Goukakyuu no jutsu diye bağırdı. Gorillin kürkü yanmaya başladı. Goril ne yapacağını şaşırmıştı kendini dağın aşağısına attı. Hayate hiç bir şey olmamış gibi yoluna devam etti. Dağa tekrar tırmandı yolu uzundu yolun yarısında dinlendi. Sonra yola devam etti artık dağın ucundaki şey gözüküyordu. Hayate bunun bir Kuş olduğunu düşünüyordu. Yaklaştıkca da buna daha da emin oluyordu. Yine de bir ejderha da olabilirdi. Hayate bunları düşünüp dağı çıktı ven uç noktaya yaklaşmıştım. Hava burada sıcaktı bunun nedeni o kuş veya ejderha olmalıydı. Hayate biraz ötede Başka birinin daha olduğunu gördü o kişi dağın ucuna çıkmıştı. Sanki kuşla bir şeyler konuşuyordu. Kuş sinirli gibiydi adam da baya endişeli görünüyordu. Kuş daha fazla dayanamadan adama saldırdı. Ağzından bir ateş topu atıp adamı yere attı. Adam büyük ihtimalle ölmüştü. O da yavaş yavaş yukarı çıktı. Kuş onu gördü
- Sende kimsin Yabancı? Diye sordu Hayate'ye
- Ben Sunagakure'nin Jouninlerinden biri olan Hayate'yim. Sen kimsin? Dedi.
- Ben de Simurg'um Seni yok etmemem için bilmeceme doğru yanıt vermelisin?
Hayate biraz düşündü ama başka seçeneği yoktu.
- Tamam sor bakalım.Dedi
-Tamam. Doğduğunda dört ayaklı,sonra İki ayaklı Yaşlanınca da Üç ayaklı olan şeye ne denir?
Hayate düşünmeye başladı. Kuş sinirleniyordu gene birden ateş topu fırlattı. Hayate hızlı davranıp kurtuldu. Simurg hâla saldırılarını sürdürüyordu. Hayate bir yandan kaçıyordu. Bir anda cevap aklına geldi.
-Buldum insan bebekken emekliyor yani dört ayaklı, gençken yürüyor ikı ayaklı, Yaşlıykende yürüyor ama bir de bastonu var yani üç ayaklı yanıt insan.
Simurg saldırmayı kesmişti.
-Doğru bilmeceğimi bildin ama şimdi benim üzerimde benle birlikte uçmanı istiyorum. Bunu yaparsan senin hayatını bağaşlayacağım.
Bunun ardından Hayate'yi üzerine alıp hızla uçmaya başladı. Hayate buna zorlukla dayanıyordu. Simurg birden ters döndü. Hayate buna dayanamayıp yere düşecekken simurg normalle döndü. Hayate hâla üzerinde kalmakta güçlük çekiyordu. Hayate yavaş yavaş pantolonunun yanmaya başladını hissetti. Pantolonunu söndürürken nerdeyse yere düşecekti. Hatta kusası gelmişti ama Hayate ölmek istemiyordu. Bu yüzden Simurg'u bırakmadı. En sonunda Simurg yere indi.
-Bunu da geçtin yetenekliymişsin ama daha karar vermedim son bir şey daha var. Benimle dövüşürken sırtıma oturabilirsen seni öldürmeyeceğim.
Hayate kendinden emindi. Hemen başlamak istiyordu. Hemen Simurg'a karşı gard'ını aldı.
- Hadi sende hazırsan artık başlayalım. Sıkılmaya başladım. Dedi Simurg bunun ardından saldırılarına başladı. Hayate'ye ateşten kunailer fırlatıyordu. Hayate bunların çoğundan kaçtı ama bir kaçına açık hedef oldu. Bu kunailer hem kesiyor,
hem yakıyordu. Hayate onu oyalamak için Kage Bunshin no jutsu yaptı. Kage Bunshinlerde Kunailer yüzünden fazla dayanamadı. Hayate bu sefer Raiton Kage Bunshin yaptı. Ardı ardına patlamalar olmaya başladı. Patlamalar etraftaki dumanları havaya kaldırdı. Göz gözü görmez olmuştu. Hayate hızlı davranıp Simurgun üzerine atladı. Hayate bu sınavı da geçmişti.
- Aferin yeteneklisin ve de zekisin seni öldürmeyeceğim hatta seni sağ kolum yapıyorum. Artık kuchiyose no jutsuyla beni çağıra bilirsin. Dedi ve gene hızla dağın arkasına doğru uçmaya başladı. Hayate'nin de artık bir summonu vardı.